Žemlovka s tvarohem a jablky - postup přípravy
Žemlovka nebo také zemlbába je klasika české domácí kuchyně, bez které si lze jen stěží představit život. Je nenáročná na suroviny – stačí na ni jen pár rohlíků, popřípadě veka nebo vánočka, tvaroh a jablka. O svůj osvědčený recept se s námi podělila paní Ladislava Šatavová.
Ingredience
Do misky nalijte mléko, vyklepněte k němu dvě vajíčka, přidejte 1 vanilkový cukr a vše dobře prošlehejte, abyste získali homogenní konzistenci. Rohlíky nakrájejte na kolečka a kromě špiček je všechna ponořte do připravené mléčné směsi. Nechte rohlíky důkladně nasáknout a změknout.
Mezitím rozmíchejte 2 vaničky plnotučného tvarohu s druhým vanilkovým cukrem, obyčejným cukrem dle chuti a jedním vaječným žloutkem. Přidejte podle chuti rozinky, které předtím spařte vroucí vodou a nechte okapat.
Připravte si pekáč, který vytřete máslem. Namočené rohlíky důkladně vymačkejte a vyskládejte z nich souvislou vrstvu na dně pekáče. Na rohlíky rozetřete oslazený tvaroh a na něj opět vyskládejte vrstvu rohlíků.
Nyní oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Čistou dužninu nastrouhejte nahrubo, podle chuti je oslaďte cukrem, posypejte skořicí a přidejte nahrubo podrcená jádra vlašských ořechů. Směs promíchejte a rozložte ji na rohlíkovou vrstvu v pekáči. Jablka opět pokryjte vymačkanými rohlíky.
Povrch rohlíků posypejte skořicí, poklaďte je plátky másla a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ji okolo 10 až 15 minut dozlatova. Po dopečení povrch posypejte moučkovým cukrem a podávejte.