Žemlovka z vánočky s povidly, jablky a tvarohem - postup přípravy
Žemlovka čili zemlbába je tradiční, léty prověřený recept, který ale může vypadat velmi různorodě. Tato křupavá verze s jablky, povidly a tvarohem, o recept na niž se s námi podělila paní Lucie Vachová, je ale s přehledem jednou z nejchutnějších.
Ingredience
Pekáč vymažte máslem. Vyklepněte tři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přilijte mléko a rozšlehejte obojí dohladka. Vánočku nakrájejte na plátky, namáčejte je do směsi mléka a žloutků a vyskládejte z nich první patro v pekáči.
Jablka oloupejte a nastrouhejte je nahrubo. Posypejte je skořicovým cukrem, dobře promíchejte a rozprostřete je rovnoměrně na vánočku v pekáči. Na jablka vyskládejte další vrstvu vánočky namočené v mléčné směsi a na ni rozetřete tvaroh, který předem vyšlehejte s trochou cukru. Na tvaroh rozetřete povidla.
Pekáč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a nechte žemlovku péct asi 25 minut. Mezitím vyšlehejte vaječné bílky do pěny. Po 25 minutách v troubě vytáhněte žemlovku a rozetřete na ní bílkový sníh. Vraťte pekáč zpátky do trouby, snižte žár na 150 °C a nechte žemlovku dopéct, dokud sněhová vrstva na povrchu nezezlátne. V tu chvíli vytáhněte pekáč z trouby, žemlovku nakrájejte na kostky a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.