Zlatavé křupavé domácí housky - postup přípravy
Doma upečené housky jsou vždy zaručeně čerstvé a můžete je navíc posypat, čímkoliv jen chcete. Recept na ně nám poskytla paní Ladislava Šatavová.
Ingredience
Do mísy nalijte vlažné mléko, rozdrobte droždí a promíchejte. Přidejte mouku, sůl, vejce a tuhé sádlo. Rukou nebo za pomoci robota vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu s těstem přikryjte a nechte ho hodinu kynout.
Rozdělte těsto na díly podle toho, jak chcete mít houstičky velké. Každé pak rozdělte na 3 prameny a upleťte z nich housky. Dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte asi 15 až 20 minut kynout.
Rozšlehejte vejce, housky jím potřete a posypejte je hrubozrnnou solí, mákem, kmínem či sezamem. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte houstičky, dokud nebudou krásně zlatavé.