Znojemský guláš podle starých ČSN - postup přípravy
Ochutnejte trochu historie v podobě znojemského guláše podle staré receptury ČSN. Inspirujte se rychlým a snadným receptem z Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Základ
Maso nakrájejte na větší kousky a cibuli nadrobno. V pánvi rozpusťte ⅔ množství sádla, na kterém, kmínem ochucenou, cibuli smažte 2–3 minuty. Poté cibuli zasypte polovinou množství sladké papriky a do pánve ihned přidejte maso.
Tip: Mletou sladkou papriku dlouho nesmažte, aby nezhořkla.
Ingredience důkladně zamíchejte, maso opepřete, osolte, zalijte trochou vroucí vody a duste, pod pokličkou, 1 hodinu.
Poznámka: Během dušení maso občas promíchejte. Je-li to nutné, dolijte horkou vodu.
Poté, ještě trochu zatuhlé maso, odkryjte a vysmažte ho do tuku – potrvá to přibližně 3 minuty. Následně ho zaprašte moukou a, za stálého míchání, pokračujte ve smažení dalších 5 minut.
Po této době vlijte do hrnce 1200 ml vroucí vody a pokrm vařte další 1–2 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
Maso vyjměte, omáčku přeceďte, poté do ní maso vraťte zpět a povařte ho 2 minuty. Ve vedlejší pánvi rozpusťte zbytek sádla, na kterém zpěňte zbytek mleté sladké papriky.
Směs následně vmíchejte do znojemského guláše, který servírujte s brambory nebo jinou oblíbenou přílohou.
Tip: Každou porci můžete servírovat posypanou trochou petrželky s nakládanou okurkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty