Čokoládové dezerty milují téměř všichni, ale málokdo ví, že přidávání čokolády do nich má dvě velké výhody. Připravte si dezert, který vaše blízké skutečně ohromí.
Mezi lidmi panuje často přesvědčení, že je čokoláda nezdravá a jen se z ní přibírá. Není to tak. Konzumace čokolády, obzvláště té vysokoprocentní, má mnoho benefitů, jak potvrzuje Jerlyn Jones, odbornice na výživu. Mezi ně patří např. to, že snižuje krevní tlak, zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, udržuje vaše srdce zdravé, zvyšuje výkon mozku a v neposlední řadě se díky čokoládě cítíte prostě skvěle. Mimo jiné vám ale může pomoct v kuchyni při pečení.
Může nahradit mouku
Čokoláda může v receptu nahradit mouku. To, jak je dezert vlhký, může být ovlivněno ingrediencemi, ze kterých je vyrobený. Suché přísady, jako je kakaový prášek a mouka, absorbují vlhkost z mokrých přísad. Příliš mnoho kakaového prášku může vést k vysušení pokrmu. Je skvělý nápad přidávat ho do čokoládových dezertů kvůli jeho chuti, ale ujistěte se, že při tom zohledníte poměr ostatních surovin.
Zjemňuje texturu
S čokoládou můžete také dosáhnout lepší textury dezertu. Přidáním čokolády s vysokým obsahem tuku, bude váš dezert ještě sladší, jemnější a hladší. Je důležité uvědomit si také to, že použití čokolády místo kakaového prášku může změnit strukturu dezertu. Přidáte-li například do brownies čokoládu, získáte strukturu podobnou fondánu. Pokud použijete do těsta kakaový prášek, bude textura dezertu žvýkací.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.