Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dokonalý francouzský máslový krém do dortů a na zdobení

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut

Dokonalý francouzský máslový krém do dortů a na zdobení - postup přípravy

Pečete rádi dorty a sháníte nějaký dobrý a snadný krém do sbírky? Aby fantazie fungovala dokonale, musí mít z čeho čerpat. Francouzský máslový krém je perfektní doplnění zásobárny nápadů na domácí pečení. Je snadný, rychle hotový, tvárný a pevný i variabilní z hlediska složení. Můžete k základu přidat třeba kakao nebo rozpuštěnou čokoládu, kávový či vanilkový extrakt nebo různá barviva.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do kastrůlku nasypejte cukr a přilijte jeden decilitr vody. Směs nemíchejte. Postavte rendlík na kamna a na středním ohni přiveďte vodu k varu. Mezitím vyklepněte osm vajíček a oddělte bílky od žloutků. Bílky odložte stranou pro použití v jiných receptech a bílky vložte do hluboké mísy, kde je elektrickým šlehačem vyšlehejte do jemné mírně napěněné konzistence a do té doby, než bude hotový cukrový sirup.

2. KROK

Sirup v kastrůlku vařte, dokud nezíská hustou konzistenci. To poznáte tak, že trochu tekutiny naberete na vidličku a zvednete do výšky. Pokud nestéká a namísto toho vytvoří tenké nitky, značí to, že sirup je připraven k dalšímu použití a v tu chvíli jej můžete odstavit z kamen. Mezitím vytrvale šlehejte žloutky. Když je sirup hotový, vlijte ho za stálého míchání k vajíčkům a na nejvyšší obrátky míchejte, dokud směs nezačne houstnout, což bude trvat okolo sedmi minut.

3. KROK

Připravte si změklé máslo, které rozkrájejte na menší kostky. Za stálého šlehání je postupně vhazujte do směsi vajíček a cukrového sirupu. Další vhoďte až tehdy, když je předchozí kostka másla důsledně zapracovaná do hmoty. Jakmile krém získá hustou a pevnou strukturu, můžete vypnout šlehač a krém buďto natřít na dort, anebo jej naplnit do zdobicího sáčku a vytvořit s ním na povrchu dezertu ozdobné mašličky a kytičky.

4. KROK

Pokud chcete vyrobit krém s příchutí, není problém v poslední fázi po přidání másla dodat do hmoty třeba kakaový prášek, potravinářské barvivo či případně kávovou, vanilkovou, rumovou či jakoukoliv jinou esenci. Nebojte se s přísadami experimentovat. Počítejte ale s tím, že by přídavné přísady neměly obsahovat vodu, protože by došlo k naředění krému, který by pak nedržel tvar.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů