Pečené jemné banánky z PET láhve namísto zdobičky - postup přípravy
Pár surovin a plastová láhev od vody vám stačí pro výrobu báječného cukroví z pár základních surovin. Do 10 minut máte hotovo a za chvíli se můžete radovat z famózních sladkostí z vlastní cukrářské dílny. Příprava je rychlá, snadná a neskutečně zábavná! Klidně k ní proto můžete přizvat i děti!
Ingredience
Vyndejte z lednice máslo a vajíčka, aby obojí získalo pokojovou teplotu. Mezitím můžete připravit plastovou DIY zdobičku. Sejměte víčko z půllitrové plastové láhve a nakreslete si na něj zhruba doprostřed šesticípou hvězdičku. To nejsnáze uděláte tak, že nakreslíte dva trojúhelníky přes sebe. Ostrou špičkou průmyslového lámacího nože pak hvězdičku opatrně vyřízněte tak, aby okraje výřezu zůstaly hladké. Pak víčko našroubujte zpátky na láhev.
Nyní můžete připravit těsto. Změklé máslo rozkrájejte na menší kostky, které vložte do hluboké mísy. Přidejte jednu sklenici cukru a stěrkou či vařečkou obojí důkladně utřete, abyste cukr zcela zapracovali do másla. K této směsi pak vyklepněte dvě vajíčka, přilijte tři čtvrtě skleničky rostlinného oleje a pokračujte v míchání, abyste získali homogenní hmotu. Práci si můžete zjednodušit tak, že namísto ručního míchání použijete elektrický šlehač.
K vaječné hmotě pak přisypejte prášek do pečiva a vanilkový cukr a pokračujte v míchání. Nakonec do směsi přes jemné sítko prosejte v několika krocích hladkou mouku a zpracujte hladké, nelepivé a pastovité těsto. To pak s pomocí prstů po kouskách napěchujte do připravené plastové láhve. Vzhledem k velikosti hrdla to může chvilku trvat. Můžete ale sehnat láhev třeba od ledového čaje, která má hrdlo širší a práce s ní půjde snáz.
Vyložte plech kusem pečicího papíru, který zafixujte v rozích kouskem másla nebo oleje. Z láhve vytlačte na papír proužek těsta a po dvou až třech centimetrech ho oddělte prstem nebo příborovým nožem. Takto vytvořte banánky po celé ploše plechu. Vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte je po dobu 10 až 15 minut. Hotové banánky nechte zchladnout, rozehřejte mléčnou čokoládu a namočte v ní polovin každé tyčinky, které nechte zaschnout na plechu, na němž se pekly. Pokud chcete, můžete čokoládové konce posypat mletými pistáciovými oříšky.