Tvarohový dezert se sušeným ovocem a ořechy - postup přípravy
Honí vás chuť na sladké, ale raději byste něco zdravého? Tvarohový dezert se sušeným ovocem je přesně to, co hledáte. Na pohled je nádherný a na ochutnání neuvěřitelně svěží. Po hutném a sladkém vánočním cukroví bude tahle lehká dobrota velmi osvěžující a povzbuzující záležitostí.
Ingredience
Sušené ovoce vložte do mističek a zalijte je studenou vodou. Takto je nechte stát alespoň půl hodiny. Poté ovoce sceďte a nechte důkladně okapat, popřípadě ho protřepejte v misce vyložené papírovými utěrkami. Následně meruňky i rozinky nakrájejte nožem na malé kousky. Želatinu nasypejte do hrnku či misky, zalijte ji mlékem a nechte 15 minut nabobtnat. Do hluboké misky vložte tvaroh, přidejte smetanový sýr či zakysanou smetanu a zakápněte medem. Tyčovým mixérem pak všechny tři ingredience vyšlehejte do jemné a homogenní konzistence. Jakmile je želatina nabobtnalá, přilijte ji do tvarohové hmoty a vsypte do ní také pokrájené sušené ovoce.
Všechny přísady v míse velmi dobře promíchejte, aby se ovoce dostalo do všech částí směsi. Připravte si vysokou krabici od mléka nebo kefíru, odřízněte vršek a tvarohovou hmotu do ní nalijte. Párkrát krabicí klepněte o povrch pracovní plochy, aby si hmota sedla a vložte ji do mrazáku alespoň na 4 hodiny či lépe přes noc.
Druhý den předtím, než vyjmete dobrotu z mrazáku, připravte si oříšky či semínka, ve kterých budete tvarohovou pochoutku obalovat. Mohou to být vlašské ořechy či dýňová nebo jiná semínka. Vsypte je na suchou pánev a na kamnech je na středním ohni prosušte a lehce opečte za častého míchání. Ve chvíli, kdy začnou dýňová semínka střílet, je čas je sundat z pánve. Pak je nasekejte na malé kousky.
Tvarohový dezert vyndejte z mrazáku, rozřízněte krabici a sloupněte ji dolů. Bílý hranol nakrájejte na plátky, které rozdělte na čtyři menší části. Boky každé z nich obalte v rozsekaných semíncích či ořechových jádrech. Vyskládejte dobrotu na talíř a podávejte s čajem nebo kávou.