Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené kuřecí maso s kroupami a zeleninou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Zapečené kuřecí maso s kroupami a zeleninou - postup přípravy

Nový rok se kvapem blíží a s ním i období tělesné očisty a detoxikace. Po svátcích přijde vhod odlehčený jídelníček plný zdravých obilovin, kuřecího masa a zeleniny. Vyzkoušejte třeba zapečený kastrol s kuřetem, kroupami a zeleninou. Je velmi chutný, zdravý, a přitom snadný a rychlý. Určitě ho zvládnete i tehdy, když na vaření nemáte čas ani náladu.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

K přípravě použijte libovolné části kuřete. My jsme použili prsa a dvě stehna z celého kuřete. Pokud máte jen některé části, bez obav použijte to, co máte při ruce. Maso očistěte a vložte ho do hluboké mísy. Posypejte ho solí a mletým černým pepřem, prolisujte k nim česnek, posypejte sladkou paprikou, sušeným tymiánem, mletým koriandrem a gruzínským kořením adjika (to můžete vynechat, anebo ho nahradit kořením na kuře či jinou kořenící směsí). Koření rukama promíchejte a vetřete ho do masa tak, abyste žádný kousek nevynechali. Vše zalijte 150 ml vody a nechte chvilku stát.

2. KROK

Oloupejte mrkev, nakrájejte ji na tenké plátky, které rozdělte na diagonální kostičky. Oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Papriku zbavte jadřince a nakrájejte ji na jemné kostičky. Bílé zelí rozkrájejte na proužky a ty nasekejte na kostičky. Zeleninu vsypte do zapékací misky.

3. KROK

Kroupy vsypte do cedníku, propláchněte je vodou a vyklopte do misky. Znovu je zalijte vodou a nechte chvíli stát. Pak je opět slijte a vyklopte je do mísy se zeleninou. Všechny ingredience pak promíchejte a zalijte je 400 ml vody, v níž jste předtím rozpustili lžičku soli. Na zeleninu do pekáčku vyskládejte kousky kuřecího masa a přelijte ho kořeněnou marinádou z misky. Namočte kus pečicího papíru, zakryjte plech a překryjte ho alobalem. Takto vložte zapékací misku do trouby vyhřáté na 200 °C péct po dobu 50 minut.

4. KROK

Poté zkontrolujte, zda se voda v pekáči vsákla do krup. Pokud ne, znovu pekáč zakryjte a vraťte ho do trouby dopéct na dalších 10 až 15 minut. Kroupy by měly být dokonale nasáklé a pod nimi by mělo zbýt minimum či žádná tekutina. Pak už stačí nabrat dobrotu do misky, posypat čerstvě nasekanými zelenými bylinkami a podávat. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů