Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Plněné knedlíčky s pomocí speciální formy

Plněné knedlíčky s pomocí speciální formy - postup přípravy

Výroba plněných knedlíčků, koblížků, koláčků a podobného drobného pečiva nikdy nebyla tak jednoduchá! Všemocný internet přišel s vychytávkou, která dává sbohem pracnému tvarování maličkých plněných kuliček kousek po kousku, které trvá věky a nikdo se s nimi kvůli tomu nechtěl dělat. Odpovědí na tuto potřebu kuchařů je plastový podstavec, který připomíná včelí plástev a výroba kuliček je s ním záležitostí okamžiku.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Pokud jste milovníkem miniaturních koblížků či jiných druhů plněných těstových kuliček, určitě se vám bude velmi zamlouvat myšlenka, že je možné jich vyrobit třeba celou horu z obyčejného kynutého těsta v horizontu několika málo minut. Důležité je jen to, aby těsto bylo dostatečně pružné. Tuto vlastnost těstu poskytne obyčejný rostlinný olej, který přidáte do složení těsta.




Tajným nástrojem pak je speciální plastová forma na plněné knedlíčky, kterou lze na internetu získat za cenu kolem dvou set korun. Vypadá tak trochu jako hrací plocha pro starou hru Kloboučku, hop. Nachází se v ní množství kulatých otvorů s šestiúhelníkovými hranami.

Tu jednoduše pomažete olejem a posypete moukou a zakryjete plátem vyváleného kynutého těsta. To musí být, jak už jsme se zmínili, dostatečně pružné, aby se netrhalo, ale aby se pod ním rýsovaly obrysy plastové plástve, a zároveň nelepivé, aby se dalo z formy snadno odstranit.

Ve chvíli, kdy těsto položíte na formu, zobrazí se na povrchu jeho struktury obrysy prohlubní formy. Ty pak jednoduše naplňte požadovanou náplní, která může být prakticky cokoliv od mletého masa až po tvaroh či marmeládu.


Pak vyválejte další plát těsta, který pak položte na ten první s náplněmi. Nejprve prsty těsto na všech částech lehce zamačkáme a pak použijeme obyčejný kuchyňský váleček, kterým těsto přes formu válíme do té doby, dokud hotové knedlíčky nepropadnou otvory ve formě. A v tu chvíli je hotovo. Je to záležitost jen několika minut.

Hotové knedlíčky pak přeneste na plech, nechte je chvíli vykynout, pomažte povrch rozšlehaným vejcem a něčím dobrým posypejte a dejte péct.

Je to tak snadné a výsledek je přitom velmi pohledný a souměrný. Od teď se můžete stát královnou miniaturních koblih!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů