Mexické zlaté brambůrky na másle s papričkou jalapeño a čerstvým koriandrem - postup přípravy
Mexická kuchyně je jednou z těch nejpikantnějších a nejchutnějších na světě. Důkazy netřeba dlouho hledat. Jedním z nich jsou typické zlaté brambůrky na másle s papričkou jalapeño, cibulí, česnekem a čerstvým koriandrem. Chutnají prostě božsky. Tajemství tkví v pomalé přípravě, kterou nelze uspěchat. Jen tak dosáhnete perfektního prolnutí všech chutí a jejich nasáknutí do brambor. Není to nic pro ty, kteří jsou neustále ve shonu. Za tu pauzu ale zlaté brambůrky rozhodně stojí.
Ingredience
Malé brambory neloupejte, jen je důkladně omyjte, nejlépe kartáčkem na zeleninu. Vsypte čisté brambory do hrnce, zalijte je vodou, přidejte dvě čajové lžičky soli a přiveďte vodu k varu. Jakmile začne voda bublat, snižte teplotu na střední úroveň, zakryjte hrnec pokličkou a vařte brambory 15 minut.
Zda jsou dostatečně uvařené, zjistíte tak, že vylovíte namátkou jednu bramboru a zkusíte do ní zapíchnout nůž. Když to půjde snadno, je hotovo. Pokud by brambora kladla odpor, je třeba ji ještě trochu dovařit. Pokud společně vaříte brambory více velikostí, testujte každou zvlášť. Ty menší jsou hotové dříve, a tak je ihned, jakmile změknou, vylovte děrovanou lžící a zbytek nechte ještě vařit. Tak docílíte správného uvaření všech použitých brambor.
Uvařené brambory rozkrojte na dvě poloviny. Očistěte chilli papričku jalapeño, zbavte ji jadřince a semínek a nasekejte ji na malé kostičky. Oloupejte cibuli a nastrouhejte ji na jemném struhadle. Česnek očistěte a prolisujte. Na sporáku rozehřejte pánev s trochou olivového oleje a dvěma lžícemi másla. Jakmile se máslo úplně rozpustí, vsypte do pánve všechny brambory, posypejte je solí, pepřem, kořením na kuře a na středním až mírném ohni je za stálého míchání opékejte asi 15 minut, dokud nezezlátnou. Přidejte poslední lžíci másla, a ještě trochu olivového oleje.
Do pánve k bramborám přidejte nastrouhanou cibuli a nasekanou chilli papričku. Přisypejte oregano a pár minut nechte opéct. Pak vše promíchejte s bramborami. Pokračujte v opékání na střední až nízkou teplotu, aby se cibule nepřipálila. Za častého míchání opékejte brambory další hodinu. Nakonec přisypejte jemně nasekanou čerstvou nať koriandru, znovu promíchejte, ještě pár minut opékejte a odstavte z kamen. Nechte brambůrky trochu zchladnout a podávejte.