Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hranolky z bramborového těstíčka

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Hranolky z bramborového těstíčka - postup přípravy

Hranolky jsou super, to ví každé dítě. Jsou skvělé nejen jako příloha, ale také jako samostatná chuťovka. Už vás někdy napadlo zkusit ale s klasickými osmaženými kousky brambor v kuchyni zaexperimentovat? Co třeba hranolky vymodelovat z bramborového těsta? Anebo v těstě hranolky jenom obalte a osmažte! Variant je vícero a – možná vás to překvapí – je to vážně skvělé!

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Nejprve oloupejte brambory a nakrájejte je podle toho, jakým způsobem budete chtít dobrůtku připravovat. Buďto je nakrájejte na klasické hranolky – a pak je v připraveném těstíčku obalte, anebo je pokrájejte na kolečka v případě, že vytvoříte bramborové těsto, z něhož hranolky vymodelujete.




Když jste s krájením hotovi, je načase brambory uvařit. Pokud budete hranolky obalovat, přiveďte vodu v hrnci k varu a hranolky do ní jen asi na 2 minuty ponořte a hned zase vyndejte.

Pokud budete dělat bramborové těsto, vařte brambory zhruba 10 až 20 minut, aby byly měkké, ale úplně se nerozvařily.

Teď přijde na řadu těstíčko.

Do hluboké misky nalijte 180 mililitrů mléka, které jste předtím lehce zahřáli v mikrovlnné troubě. Nesmí být moc horké, spíš vlažné. Do mléka vsypte sušené droždí a jednu lžíci mouky, zamíchejte a nechte pár minut stát. Když se na směsi začnou tvořit bublinky, vyklepněte do ní dvě vajíčka a přisypejte zbytek mouky, sůl a pepř  všechno důkladně rozmíchejte, až získáte hladkou a jednolitou hmotu.

Pokud chcete, v této fázi můžete do těsta přidat i rozdrcené brambory a zapracovat je do těsta.


Misku s těstem zakryjte pokličkou nebo přilnavou fólií a nechte ho asi hodinu odpočívat a kynout. Díky tomu získáte mnohem lepší konzistenci i chuť. Počítejte s tím, že během této doby těsto zvětší svůj objem až na dvojnásobek, proto dbejte na to, abyste ho zadělali v dostatečně velké míse, aby vám se vám těsto nerozuteklo po stole.

Nakonec nasekejte jarní cibulku na malé kousky a přimíchejte ji do vykynutého těsta. Pokud máte brambory zvlášť, obalte všechny připravené hranolky v těstíčku. Pokud máte brambory v těstě, naplňte jím sáček a ustříhněte růžek.

Připravte si hlubší pánev s větší vrstvou oleje, případně rozehřejte fritovací hrnec a vhoďte do něj smažit obalené hranolky, anebo ze sáčku vytlačujte malé čárky těsta do horkého oleje a smažte dozlatova. Podávejte čerstvé s kečupem, tatarkou nebo s jinou oblíbenou omáčkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů