Zapečené brambory s kuřecím masem a smetanovou omáčkou - postup přípravy
Pokrmy zapečené v jednom pekáči jsou neuvěřitelně populární. A není divu. Kromě toho, že při jejich přípravě ušpiníte jen minimum nádobí, bývají obvykle velmi snadné, rychlé a nenáročné na přípravu. Ingredience stojí jen pár korun a výsledek je přitom neskutečně lahodný a voňavý. To je kombinace, které prostě nikdo neodolá.
Ingredience
Oloupejte jednu velkou nebo dvě menší cibule a nakrájejte ji na tenké půlkulaté plátky. Zapékací misku vytřete trochou rostlinného oleje a vsypte na její dno nakrájenou cibuli tak, aby vytvořila po celém dně souvislou vrstvu. Oloupejte čtyři až pět brambor a rozkrájejte je na kulaté plátky, které vyskládejte na cibulovou vrstvu tak, aby se mírně překrývaly. Podle chuti brambory rovnoměrně osolte, posypejte čerstvě mletým černým pepřem a zakápněte olivovým olejem.
Kuřecí prsíčka nakrájejte podélně na proužky a ty rozkrájejte na menší kostky. Maso osolte a opepřete a rukou ho s kořením promíchejte tak, aby se dostalo na všechny části masa. Kořeněné kuřecí kostky pak rovnoměrně vyskládejte na bramborové patro v zapékací misce.
Vyklepněte do misky dvě vajíčka a rozšlehejte je metličkou dohladka. Přidejte 200 mililitrů smetany a po jedné čajové lžičce soli, mletého černého pepře, provensálských bylinek a kari koření. Vše pak znovu velmi dobře promíchejte a touto směsí zalijte rovnoměrně ingredience v zapékací misce. Zakryjte ji kusem pečicího papíru a alobalu a vložte ji péct do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C zhruba na 40 minut.
Zatímco se maso s bramborami peče, nastrouhejte nahrubo mozzarellu nebo jiný oblíbený sýr. Po 40 minutách odkryjte alobal s pergamenem a posypejte povrch dobroty nastrouhaným sýrem. Jedno rajče rozkrájejte na kolečka a šest z nich vyskládejte na sýr v rovnoměrných rozestupech. Tím vyznačíte šest porcí. Vraťte pekáč zpátky do trouby na dalších 10 až 15 minut dopéct, aby sýr na povrchu zezlátl a rajčata změkla. Hotový pokrm nakrájejte na porce, servírujte na talíř posypaný čerstvě nasekanými bylinkami a podávejte.