Kuřecí polévka s bramborem a sýrovými kuličkami - postup přípravy
Na tuto polévku s bramborami a sýrovými kuličkami se budou sbíhat hladoví strávníci s netrpělivostí v očích, kdy už konečně bude hotová. Dokonale rozehřeje zkřehlé tělo v zimě a dostatečně zasytí. Hodí se jako rychlá teplá večeře nebo víkendový oběd. Její přípravu nadto zvládne úplně každý!
Polévka
Sýrové kuličky
Polévky jsou v zimě základ, dodávají potřebné živiny a při použití vývaru se posilují klouby i šlachy. Horký talíř polévky zároveň prohřeje organismus a zrychlí metabolismus. Kuřecí polévka se zeleninou a sýrovými kuličkami je tak ideální volbou, jejíž přípravu zvládne pro svou jednoduchost úplně každý. Na začátek je nutné si připravit přísady na sýrové kuličky.
Tvrdý sýr nastrouhejte najemno na struhadle a přesypejte jej do hlubší misky, do níž přidejte prosátou mouku a změklé máslo. Pomocí vidličky míchejte. Přidejte rozklepnuté vajíčko a ze směsi vypracujte vláčné těsto, které ponechte v misce a vložte ho odpočívat na 30 minut do chladničky.
Brambory oloupejte, omyjte je a rozkrájejte na kostičky. Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Rozpalte v hrnci olej a osmahněte cibuli s mrkví dozlatova. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory propláchnuté čistou vodou a zalijte vývarem, vařte do změknutí brambor.
Nyní je čas vypracovat sýrové kuličky. Pomocí prstů vymodelujte malé kuličky velké asi jako lískové oříšky, vložte do hrnce s polévkou a vařte asi 10 minut. Polévka je takřka hotová, stačí jen dochutit solí a pepřem, případně nakrájenými čerstvými bylinkami. Může se okamžitě podávat.