Nadýchaný italský koláč s jablky - postup přípravy
Honí vás mlsná? Upečte si lahodný a nadýchaný jablečný koláč podle tradičního italského receptu. Příprava je jednoduchá, rychlá a výsledný dezert vypadá velmi atraktivně.
Ingredience
Připravte si počet jablek podle toho, jak jsou velká. Pokud jsou střední velikosti, budete potřebovat tři kusy. Jablka oloupejte a zbavte jadřince. Nakrájejte je na měsíčky a odložte stranou na talíř. Citronovou šťávou jablka jemně polijte, aby neztmavla a byla šťavnatější a křehčí.
Žloutky vyklepněte do hluboké mísy a přidejte k nim 80 g cukru. Ručním mixérem vyšlehejte. Do směsi vlijte mléko, které by mělo mít pokojovou teplotu, a také 25 g rozpuštěného másla. Znovu dobře promixujte, dokud směs nebude dokonale propojená. Použijte kvalitní máslo s obsahem tuku alespoň 82 %. Poté ke směsi přisypte prosátou mouku, špetku soli, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
Těsto dobře prohněťte, dokud nebude hladké. Pokud si chcete ušetřit práci, využijte kuchyňského robota. Těsto by mělo být spíše tekuté, ale zároveň by mělo držet tvar a neměly by se v něm vyskytovat žádné hrudky. Nakonec těsto nalijte do zapékací mísy nebo do hluboké formy. Rovnoměrně ho rozprostřete stěrkou.
Nyní vezměte nakrájená jablka a zastrkejte je do těsta. Čím více jablek použijete, tím bude výsledný koláč chutnější. Navrch nalijte zbývající rozpuštěné máslo a posypte ho cukrem, aby se na povrchu vytvořila lahodná karamelová krusta. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C na 30–35 minut. Po upečení jej nechte vychladnout a podávejte k čaji nebo ke kávě. Pokud máte raději sladší dezerty, posypte ho prosátým moučkovým cukrem.