Rozbité brambory s bylinkovým máslem - postup přípravy
Pro mnoho lidí jsou brambory jen obyčejná příloha k hlavnímu jídlu. Tyto pečené rozbité brambory jsou ale ozvláštněny bylinkovým máslem a mohou bez problémů sloužit jako hlavní chod.
Ingredience
Brambory oškrábejte nebo vydrhněte kartáčem. Vložte je do hrnce s vodou, přidejte sůl a uvařte je. Čas od času zamíchejte a počkejte, než budou měkké. Měly by být lehce rozvařené, aby byla další příprava jednodušší. Vodu z uvařených brambor slijte a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud jste je vařili se slupkou, každý brambor kolem dokola nařízněte.
Rozehřejte máslo v kastrůlku spolu s rozmarýnem, šalvějí a česnekem nakrájeným na plátky. Často míchejte. Když se máslo zcela rozehřeje a začne bublat, odstavte kastrůlek z plotny. Nachystejte větší plech a potřete ho trochou připraveného másla. Vezměte vychladnuté brambory a rozmačkejte je jednu po druhé. Můžete například bramboru vložit do igelitového sáčku a rozmáčknout dnem hrnce.
Každou rozmačkanou bramboru, která bude držet pohromadě jako placka, vložte na plech vedle sebe. Můžete je ještě podle chuti osolit. Na povrchu bramborové placky pomažte opět rozehřátým bylinkovým máslem (snažte se vynechat česnek i bylinky, aby při pečení nezhořkly). Vložte brambory do trouby rozehřáté na 200–220 °C na 35 minut. Na povrchu by měly zblednout.
Pokud vám máslo s bylinkami mezitím opět ztuhlo, znovu ho rozehřejte. Česnek by měl lehce zhnědnout. Upečené bramborové placky potřete zbytkem másla i s plátky česneku. Navrch můžete ještě nasypat čerstvou nakrájenou pažitku. Doplňte zakysanou smetanou a jezte jako hlavní jídlo, nebo brambory použijte jako netradiční přílohu k masu s lehkou omáčkou.