Nakládaná vepřová krkovička aneb Domácí zavařené maso - postup přípravy
Domácí konzervy s měkounkým masem ve vlastní šťávě jsou připomínkou starých dob, kdy jej takto zavařovaly babičky. Dnes si je může každý připravit na cesty, do kempu nebo jen tak na sendviče, nadto chutnají božsky a jsou připravené bez chemických konzervantů a dochucovadel.
Ingredience
Hned na začátku je nutné si připravit sklenice. Použijte běžné velké zavařovací sklenice, které dokonale vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Poté si připravte maso vcelku, vhodná je krkovice, kterou omyjte a zbavte šlach a nadbytečného tuku. Sklenice mají široké hrdlo, proto maso položte na prkénko a nakrájejte na velké kusy tak, aby se mohlo snadno dostat do sklenice a zaplnit celý její obsah. Po uvaření se snadno vyndá.
Dále si připravte velkou misku. Česnek oloupejte a prolisujte do misky, přidejte koření a nakládací sůl. Směs zamíchejte, aby se ingredience propojily. Maso vložte do misky a ze všech stran dokonale kořením obalte. Nechte jej v misce, přikryjte víkem nebo potravinovou folií a dejte marinovat na dva dny do chladničky.
Poté vyjměte z chladničky, připravte sklenice a vložte maso do nich, aby zbylo asi 1,5 centimetru volného místa od vršku.
Sklenice zavřete napevno víčkem, vložte do hlubokého hrnce, zalijte do ¾ výšky vodou a dejte vařit. Po dosažení varu ztlumte a vařte dvě hodiny, poté nechte v hrnci vychladnout. Studené sklenice dejte do chladničky. Trvanlivost krkovice ve vlastní šťávě je 1 měsíc, uchovávejte v chladu.