Smažené placičky z bramborového těsta s kefírem - postup přípravy
Klasické bramboráky už často nikoho nebaví. Vyzkoušejte bramborovou obměnu a vytvořit placky, po kterých se rodina doslova utluče! Na přípravu nepotřebujete kromě brambor nic speciálního, ale chuť je fantastická. Stačí se pustit do práce a za chvilku je večeře hotová.
Ingredience
Nadýchané bramborové placky? Jejich příprava není žádná věda. Začněte s bramborami. Vyberte čtyři větší, oškrábejte je a omyjte ve studené vodě. Vcelku je vložte do hlubokého hrnce a zalijte litrem vody. Dejte vařit na sporák a po uvaření nechte zchladnout. Omyté stonky jarní cibulky nakrájejte na prkénku ostrým nožem najemno.
Připravte si velkou mísu, do které vlijte kefír. Přidejte vychladlé brambory uvařené do měkka. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte brambory s kefírem na kaši, pořádně promíchejte. Do směsi rozklepněte vajíčko, přidejte najemno nakrájenou cibulku, sušené droždí, cukr a osolte. Směs v misce pořádně zamíchejte vařečkou. Postupně přidávejte za stálého míchání prosátou mouku. Míchejte vařečkou, poté promněte těsto rukama, aby se ingredience krásně propojily. Vznikne vláčné těsto. Vytvořte z něj kouli a nechte v misce. Přikryjte potravinovou folií a nechte kynout asi hodinu na teplém místě.
Těsto vyndejte na pomoučněný vál nebo pracovní plochu. Pomocí stěrky rozdělte těsto na polovinu a poté na dalších 20 kousků, z každého kousku vytvořte rukama kuličku. Nechte kynout, následně pomocí prstů vytvořte placičku. Nechte kynout ještě 20 minut.
Vlijte vysokou vrstvu oleje do pánve a smažte placičky dozlatova z obou stran. Dejte okapat na papírovou utěrku a podávejte ještě teplé.