Slaná bramborová bábovka se sýrem a salámem - postup přípravy
Tento recept z italského venkova vám dokáže, že z levných přísad lze vykouzlit naprosto delikátní pokrm, který se hodí nejen jako samostatné jídlo, ale také jedinečná příloha k masu nebo omáčce. Rodina bude koukat, co se dá uvařit i se skromným rozpočtem a z několika málo ingrediencí!
Ingredience
Základem tohoto receptu jsou samozřejmě brambory, které nestojí takřka nic, ale dají se z nich připravit zázraky! Začněte tím, že oškrábete asi 4 větší brambory (cca 450 g), omyjte je a vložte do hlubšího hrnce, zalijte vodou a dejte vařit na sporák. Po dosažení varu vařte další 4 minuty. Poté brambory vyjměte, nechte zchladnout.
Připravte si dostatečně hlubokou misku a ruční struhadlo. Vezměte brambory a nastrouhejte je nahrubo. Zasypejte nastrouhaným parmazánem. Do směsi rozklepněte vajíčko. Osolte a opepřete dle chuti. Vařečkou směs dokonale promíchejte.
Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Polovinou bramborové směsi vyložte dno. Mozzarellu nastrouhejte nahrubo nebo použijte kupovanou v sáčku, případně použijte jiný druh oblíbeného sýra a posypte bramborovou vrstvu. Mortadelu nebo šunku nakrájejte na kostičky a posypejte sýrovou vrstvu. Nyní použijte druhou polovinu bramborové směsi, mírně zatlačte. Vršek posypejte jemně strouhankou.
Troubu předehřejte na 180 °C, následně vložte zapékací formu do trouby a pečte přibližně 25 minut dozlatova. Při pečení pečlivě kontrolujte povrch, aby se brambory nespálily. Můžete okamžitě podávat samotné nebo jako přílohu k pečenému nebo grilovanému masu.