Domácí sýr z mléka a zakysané smetany - postup přípravy
Tentokrát se podíváme na recept, podle kterého si můžete připravit domácí sýr. Potřebovat budete jen čtyři ingredience a trochu času. Výsledkem bude velmi jemný a lahodný sýr, který se vám rozplyne na jazyku a jehož úžasnou chuť si budete užívat s každým soustem.
Ingredience
Připravte si hrnec nebo skleněnou zapékací misku a nalijte do ní dva litry mléka. Přidejte lžíci soli a mléko přiveďte k varu.
Do čisté misky rozklepněte tři vejce. Přidejte k nim zakysanou smetanu a vše důkladně rozšlehejte metličkou, dokud nezískáte dokonale hladkou konzistenci. Tuto směs přidejte do mléka a důkladně promíchejte.
Znovu přiveďte směs k varu. Vařte po dobu asi 10 minut, dokud se neobjeví v tekutině velké vločky sraženého mléka a smetany. Syrovátku musíte oddělit od zbytku směsi. Právě z ní se vyrábí sýr, a proto nezapomeňte z tekutiny vybrat veškeré části syrovátky, které se v ní během vaření vytvoří.
Připravte si cedník a vyložte jej dvěma vrstvami gázy. Vzniklou syrovátku slijeme a přecedíme. Vložte syrovátku do připravené gázy a důkladně ji vymačkejte. Musíte z ní dostat veškerou přebytečnou tekutinu, abyste získali jemný, krémový a velmi smetanový sýr. Stále v gáze vložte sýr na 8 hodin do lednice.
Po uplynutí dané doby jej vytáhněte a odstraňte z něj gázu. Postupujte opatrně, abyste sýr nepoškodili. Nakrájejte a můžete podávat. Bude velmi chutný a měkký. Vejce tam rozhodně neucítíte a nebude ani kyselý, což se u syrovátky může někdy stát. Slanost vyzkoušíte při prvním pokusu a příště můžete množství soli upravit. Stejně tak můžete experimentovat s bylinkami, kořením nebo olivami. S produkty z obchodu ho neporovnávejte. Vychutnejte si jeho přirozenou chuť a uvidíte, že vaše rodina bude nadšená. Navíc se naučíte zcela novou věc.