Česnekový chléb s mozzarellou - postup přípravy
Až poprvé zkusíte utrhnout sousto z této chlebové placky s česnekem a sýrem, nenávratně se zamilujete. Z několika obyčejných surovin, které máte nejspíš většinou neustále doma, získáte dokonalou snídani, svačinu či přílohu k jiným pokrmům. Přípravu pak zvládnou i naprostí začátečníci a nezabere ani moc času. Tak si vyhrňte rukávy, tento recept prostě musíte zkusit.
těsto
česneková omáčka
ostatní
Do misky vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho metličkou a zhruba jednu lžičku z něj si odložte stranou. Do zbytku přidejte sušené droždí a cukr a vše dobře promíchejte. Přisypejte hladkou mouku, půl lžičky soli a zalijte teplým mlékem. Stěrkou dobře promíchejte a začněte těsto rukama hníst, abyste vytvořili lepivé těsto.
Vyklopte těsto ihned na pracovní plochu a zapracujte do něj změklé máslo. Pokračujte dále v hnětení, dokud těsto nezíská pružnou a nelepivou konzistenci. Zformujte z něj bochánek a nechte na teplém místě hodinu kynout. Nejlepší je udržovat ho při teplotě kolem 30 °C, čehož dosáhnete třeba v troubě, horkovzdušné fritéze či ve vodní lázni.
Mezitím si připravte česnekovou omáčku. Do misky vložte máslo, přidejte lžičku vajíčka, cukr, majonézu a nasekanou jarní cibulku. Vše dobře promíchejte a nakonec do směsi přidejte i prolisovaný česnek.
Vykynuté těsto zploštěte dlaní do velké placky a nožem vytvořte na jejím povrchu zářezy do tvaru mřížky. Potřete povrch celého chlebu česnekovou směsí a nezapomeňte na prostor uvnitř zářezů. Nastrouhejte sýr, v prstech z něj zformujte válečky a natlačte je do zářezů v chlebu. Takto připravený chléb vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ho asi 15 minut.