Makedonský koláč se sýrem - postup přípravy
Obyčejné pečivo je sice dobré, ale časem může člověka velmi rychle omrzet. Proto je dobré znát různé recepty, které si jednoduše uděláte doma, levně a ještě k tomu pro vás budou neokoukané a chutné. Jako například tento makedonský koláč.
Ingredience
Vodu ohřejte, aby byla dostatečně teplá. Do prvních 200 ml dejte 2 lžičky cukru a rozpusťte v ní droždí. Nachystejte si větší mísu a přidejte do ní rozpuštěné droždí, sůl, rostlinný olej, dva bílky, které by měly mít pokojovou teplotu, vejce a zbylých 200 ml teplé vody. Důkladně promíchejte, aby se veškeré suroviny rozpustily a spojily, a poté postupně přidávejte hladkou mouku. Míchejte lžicí a nakonec ručně uhněťte těsto. Těsto by mělo být měkké, ale zároveň i pružné.
Přikryjte jej utěrkou a nechejte kynout okolo půl hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Těsto poté přesuňte na pracovní plochu a vytvarujte z něj válec. Pracujte rukama jemně, neměli byste jej znovu hníst. Těsto rozdělte na osm přibližně stejných částí a dejte je bokem.
Vezměte si první a rozválejte ji ručně na dlouhý, tenký provázek o tloušťce asi jednoho prstu. Do kulaté formy o průměru 40–42 cm nalijte 150 ml rostlinného oleje a z těsta vytvořte střed ve tvaru šneka. Sýr dle vaší volby (například balkánský) si nastrouhejte nahrubo a nasypejte jej kolem těsta. Poté těsto stočte do tvaru šneka, čímž náplň k němu přitlačíte, a znovu posypejte okolo sýrem.
Z druhé části vytvořte opět tenký provázek a postup opakujte, dokud vám nedojde veškeré těsto a nevznikne plnohodnotný koláč. Takto připravený koláč opět přikryjte utěrkou a nechejte ještě trochu vykynout.
Žloutky smíchejte s plnotučným mlékem a rozšlehejte metličkou, touto směsí poté koláč po vykynutí potřete. Podle chuti posypejte sezamovými semínky. Margarín (ale klidně i máslo) nakrájejte na drobné kousky a rovnoměrně je rozložte na povrchu koláče. Troubu si předehřejte na 200 stupňů a koláč nechejte péct po dobu cca 35 minut podle výkonu vaší trouby, dokud nezezlátne.