Vajíčkový salát s domácí majonézou podle ČSN 50151 - postup přípravy
Takový vajíčkový salát jste si mohli koupit v lahůdkách naposledy před sametovou revolucí. Na rozdíl od moderních variant, které jsou nastavované levnějšími alternativami, tento salát je jen z čerstvých a zdravých ingrediencí, které chemickou laboratoř neviděly ani z dálky. Pokud si chcete zavzpomínat na doby minulé, zde máte pravý a originální recept včetně majonézy podle československých státních norem.
Ingredience na 500 g vajíčkového salátu
Ingredience na 100 g domácí majonézy
Nejprve si připravte majonézu. Tu nejsnáze vytvoříte tyčovým mixérem v úzké a vysoké nádobě. Pokud chcete, můžete použít i ruční metličku. To je ale výrazně pomalejší. Před započetím přípravy vyndejte vejce z lednice a nechte je spolu s olejem ustát na stejnou pokojovou teplotu.
Ke žloutkům přilijte olej a začněte mixovat či šlehat. Vydržte to tak dlouho, dokud nezískáte hustou emulzi. Během šlehání pak přidávejte ocet a sůl. Po dosažení správné konzistence nechte hotovou majonézu vychladit v lednici.
Vejce uvařte natvrdo, nejlépe okolo 10 minut, kdy je žloutek opravdu dobře ztuhlý. Po dovaření je zalijte ledovou vodou, nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Brambory uvařte ve slupce a po vychladnutí je oloupejte a nakrájejte nadrobno. Totéž udělejte také s nakládanými okurkami. Cibuli oloupejte a nasekejte ji najemno.
Majonézu rozmíchejte s hořčicí a octem a vmíchejte do směsi krájených surovin. Vše podle chuti osolte a zlehka promíchejte, abyste nerozbili brambory a vejce na kaši.