Domácí Honzovy buchty s mákem - postup přípravy
Zlatavé Honzovy buchty jsou jednoznačně jedním z favoritů českého pečení. Jsou vláčné, nadýchané a lze do nich použít různé náplně dle vašich preferencí. Pokud hledáte ověřený recept na buchty jako od babičky, zaručeně pak musíte vyzkoušet tento, o který se s námi podělila paní Jaroslava Slavíková. Mají jen jednu chybu – jsou tak výtečné, že vám jeden pekáč zaručeně stačit nebude.
Těsto
Maková náplň
Nejprve si připravte makovou náplň. Mléko oslaďte cukrem dle chuti a ohřejte jej. Musí být horké. Vsypte do něj mletý mák a za stálého míchání povařte. Poté přidejte povidla dle chuti a směs zahustěte mletými piškoty. Následně ji dochuťte rumem, citronovou kůrou a na závěr troškou mleté skořice. Vše promíchejte a nechte vychladnout.
Poté zadělejte na kvásek. Následně si vezměte větší mísu a prosejte do ní mouku a moučkový cukr. Promíchejte a uprostřed udělejte rukou důlek. Jakmile kvásek vzejde, nalijte jej do důlku. Přilijte olej a žloutky a ručně zadělejte těsto. Poté jej zakryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout. Občas jej promiste.
Lžící vykrajujte buchty (budou díky tomu mít pravidelnější tvar) a na každý kousek dejte 1 lžíci makové náplně. Na dno pekáče nalijte trošku oleje (cca 1 mm vysokou vrstvu), vyskládejte do něj buchty a nechte kynout ještě asi 10 minut.