Kuřecí holandský řízek s bramborovou kaší - postup přípravy
Karbanátek se sýrem smažený v trojobalu neboli holandský řízek je typický český pokrm, který možná sice není z nejzdravějších, zato je ale neuvěřitelně chutný. Spolu s bramborovou kaší pak tvoří dokonalý pár, který není radno rozdělovat. O svůj domácí osvědčený recept na tuto nesmrtelnou dobrotu se s námi podělila paní Lenka Sedláčková.
Holandský řízek
Bramborová kaše
Kuřecí stehenní řízky namelte. Přidejte podle chuti sůl, jemně nasekanou čerstvou petrželku (popřípadě sušenou), vyklepněte k němu dvě vajíčka a nastrouhejte 200 gramů eidamu. Vše dobře prohněťte a vypracujte homogenní směs.
Připravte si do tří hlubokých talířů mouku, vajíčko s trochou mléka a strouhanku. Namočenýma rukama odeberte kus masové hmoty o velikosti dlaně a zformujte z něj bochánek, který obalte nejprve v hladké mouce, následně ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Takto zpracujte veškeré mleté maso. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte na něm všechny holandské řízky po obou stranách na mírném až střední ohni dozlatova.
Pro přípravu bramborové kaše uvařte brambory v osolené vodě doměkka. Slijte z nich vodu, přilijte k nim horké mléko a přidejte máslo. Vše našlehejte dohladka a podávejte spolu s osmaženým holandským řízkem.