Smažená uzená niva s bramborem a domácí tatarskou omáčkou - postup přípravy
Smažený sýr má v Česku dlouhou tradici, kromě klasického eidamu či goudy lze však použít i jiné druhy sýra. Paní Ladislava Šatavová připravuje smaženou uzenou nivu, doplněnou o domácí tatarskou omáčku.
Uzená niva s bramborem
Domácí tatarská omáčka
Brambory oloupejte, nakrájejte je na kostky požadované velikosti a v osolené vodě je uvařte doměkka.
Domácí tatarskou omáčku připravte z kupované nebo domácí majonézy tak, že k ní přidáte lžíci láku z okurek, jednu nebo dvě jemně nasekané nakládané okurky, jednu lžičku plnotučné hořčice a jemně nasekanou cibuli. Tatarku dochuťte mletým černým pepřem a nechte vychladit.
Plátky uzené nivy obalte nejprve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance a osmažte je v pánvi s vyšší vrstvou oleje po obou stranách dozlatova. Osmažený sýr nechte okapat na ubrousku od přebytečného oleje a ihned podávejte s vařeným bramborem a domácí tatarskou omáčkou. Na ozdobu je můžete posypat jemně nasekanou jarní cibulkou.