Bramborové knedlíky plněné jahodami a jostou - postup přípravy
Josta je lahodný kříženec mezi angreštem a černým rybízem. Spolu s jahodami v bramborových knedlících podle receptu od paní Lenky Kejíkové tvoří nedostižnou a originální trojici.
Ingredience
Tři brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Poté je slijte, nechte vychladnout, oloupejte slupku a nastrouhejte je najemno. Ke strouhaným bramborám přidejte vejce, špetku soli a mouku v takovém množství, abyste vytvořili hutné a tvárné těsto.
Hotové těsto nechte 10 minut odležet. Odebírejte z něj kousky zhruba o velikosti dlaně a rozplácněte je na placku. Doprostřed placky položte velkou jahodu a pár kuliček josty (případně jen jahodu) a uzavřete ji do těsta, aby se nerozbalovalo. Připravené knedlíky vhoďte do hrnce s vroucí vodou a vařte je tak dlouho, dokud samy nevyplavou na hladinu.
Hotové knedlíky servírujte posypané moučkovým cukrem a ozdobené půlkami jahod a kuličkami josty.