Holubky neboli zelné závitky plněné masem - postup přípravy
Plněné závitky ze zelných listů jsou doma v celé jihovýchodní Evropě a na Blízkém východě, v každé zemi se přitom dělají trochu jinak. Vyzkoušejte klasickou verzi podle domácího receptu od paní Ilony Šimůnkové.
Ingredience
Hlávkové zelí rozeberte na jednotlivé listy, vložte je do cedníku a spařte je vroucí vodou, aby změkly. Uzené maso nastrouhejte, přidejte k němu mleté maso, předvařenou rýži, podle chuti česnek, sůl a mletý černý pepř, přidejte dvě vajíčka a vše řádně promíchejte.
Spařené listy nechte okapat. Do každého vložte asi dvě lžíce masové směsi a list kolem ní uzavřete do pevného balíčku.
Pekáč vytřete olejem a vyložte jej zbylými zelnými listy. Na zelí rozhoďte pokrájenou slaninu a na ni rozložte připravené závitky. V misce smíchejte rajčatový protlak s ostrým kečupem, sladkou paprikou a trochou vody a touto směsí zalijte holubky v pekáči. Vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte je 50 až 60 minut. Hotové holubky podávejte přelité rajčatovou omáčkou a s čerstvým pečivem.