Jablkový nepečený dort - postup přípravy
Jestliže se vaší blízké osobě blíží narozeniny a vy nevíte, jak byste ji mohli potěšit, obecně se hodí upéct dort. Pokud vám ale pečení nic moc neříká, existuje zde ještě řešení v podobě nepečeného dortu, třeba tohoto jablečného dle receptu paní Dagmar Kazdové.
Těsto
Krém
Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte je na kostičky. Dejte je do hrnce, zalijte je 250 ml vody a přidejte k nim cukr, vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Hrnec dejte na sporák a začněte jeho obsah vařit, po dosáhnutí bodu varu vařte směs cca 10 minut. Poté si vezměte šťouchadlo na brambory a jablka rozmačkejte (nesmí ale z nich být kaše).
Vanilkový pudink nasypejte do hrnce se 400 ml vody a přelijte směs do hrnce k jablkům. Znovu směs přiveďte k bodu varu, stále ji míchejte a vařte ji jen krátce. Dno a boky dortové formy (průměr 23 cm) vymažte máslem a vysypejte kokosem či rozdrcenými piškoty. Na dno formy vedle sebe naskládejte piškoty a nalijte na ně třetinu pudinkového těsta.
Naskládejte na něj další piškoty a zalijte je druhou třetinou pudinkového těsta. Poté znovu piškoty a znovu těsto. Dort uhlaďte a nechejte ho vychladnout. Zakysanou smetanu dejte do mísy spolu se smetanou, cukrem a ztužovači a vyšlehejte je. Natřete smetanový krém navrch dortu a zasypejte ho skořicí. Nakonec dort dozdobte dle chuti jablky a šlehačkou, dobrou chuť!