Pomerančová pěna - postup přípravy
Originální a lahodný dezert zvaný Mousse se stal legendou francouzské kuchyně. Není ale vyhrazen jen luxusním hotelům a restauracím, naopak je docela snadný a můžete si jej kdykoliv připravit i vy doma, třeba z pomerančů.
Ingredience
Rozkrojte pomeranč na menší kousky a přes sítko z nich co nejlépe vytlačte do misky veškerou šťávu. Jen jednu osminku pomeranče si nechte stranou, později z ní vydlabete dužninu pro oživení dezertu.
Do rendlíku nalijte hrnek mléka a přidejte k němu čtvrt hrnku cukru. Za stálého míchání přiveďte na sporáku na středním žáru k varu, zmírněte trochu žár a nechte zhruba 10 až 12 minut, dokud se objem mléka nezredukuje zhruba o třetinu. Stále míchejte, aby se mléko nezačalo připalovat ke dnu. Výsledkem bude husté kondenzované mléko. Odstavte jej z ohně a nechte vychladnout. Pokud by po vychlazení bylo mléko příliš řídké, přiveďte ho k varu ještě jednou a pokračujte v míchání, dokud nedocílíte té správné konzistence.
K vychladlému kondenzovanému mléku přilijte asi 2 lžíce vymačkané pomerančové šťávy. Je důležité přidat ji až v této fázi, pokud byste přidali kyselou šťávu přímo do mléka či smetany, srazily by se. Šťávu s kondenzovaným mlékem důkladně promíchejte.
Do čisté misky nalijte plnotučnou smetanu a vyšlehejte z ní pevnou pěnu. Odeberte z ní pár lžic stranou a ke zbytku nalijte směs kondenzovaného mléka a pomerančové šťávy. Ke konci šlehání, když je pěna ještě jemná, přidejte do šlehačky půl lžičky pomerančové esence, případně i pár kapek oranžového barviva a znovu krátce prošlehejte, abyste získali hustou texturu sytě oranžové barvy. Krém poté jemně promíchejte stěrkou a ještě jednou krátce prošlehejte.
Z odložené osminky pomeranče odřízněte dužninu a vyloupněte ji z blanitého obalu. Měli byste jí mít cca 50 g. Dužninu rozdrobte a vmíchejte ji do oranžové pěny.
Připravte si skleněné pohárky a naplňte je pomerančovou pěnou. Vršek ozdobte odloženou šlehačkou a špetkou pomerančové dužniny. Hotové pohárky vložte na 2 hodiny do lednice vychladit a ztuhnout a podávejte.