Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Věnečky s pařížskou šlehačkou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Věnečky s pařížskou šlehačkou - postup přípravy

Věnečky jako z cukrárny si můžete udělat i doma. Naplňte je lahodným vanilkovým krémem a pařížskou šlehačkou z ledových kaštanů. Recept nám poskytla paní Dagmar Kazdová.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na pařížskou šlehačku

Na vanilkový krém

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Den před pečením věnečků si připravte směs na pařížskou šlehačku Ve vodní lázni začněte vařit smetanu, do které přidejte nalámané kaštany. Občas zamíchejte a počkejte, dokud se kaštany nerozpustí. Pak nechte šlehačku vychladnout a dejte ji do lednice.

2. KROK

Do kastrůlku dejte vařit vodu na těsto spolu s máslem a se solí. Do vroucí vody postupně nasypávejte mouku a neustále míchejte tak, aby se netvořily hrudky. Mouku nechte za neustálého míchání pět až osm minut provařit. Těsto by mělo být hladké a nemělo by se přichytávat na stěny hrnce. Poté ho odstavte ze sporáku a nechte za občasného zamíchání vychladnout.

3. KROK

Během chladnutí si připravte vanilkovou polevu. Z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink. Ten posléze nechte vychladnout. Poté vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem. Za neustálého šlehání pak do směsi po lžících přidávejte vychladlý pudink. Podle chuti přidejte rum.

4. KROK

Plech vyložte pečícím papírem, ten vymažte trochou tuku nebo oleje a posypejte moukou. Pak si v mouce skleničkou o průměru asi čtyři centimetry udělejte kolečka, mezi kterými ale bude alespoň dva centimetry mezera.

5. KROK

Do vychladlého těsta za použití hnětače nebo míchání vařečkou postupně zapracujte vejce. Nové začněte zapracovávat až poté, co se předchozí dostatečně promíchá. Těsto naplňte do cukrářského sáčku se zdobítkem s větším otvorem. S jeho pomocí těsto naneste podél kroužků. Troubu rozpalte na 180 °C, na dno dejte kastrůlek s horkou vodou a pečte asi 30 minut. Pozor ale, nesmí být příliš do tmava, věnečky by byly tuhé a nešly by krájet. Po vyndání z trouby horké věnečky podélně rozpulte zubatým nožem a nechte vychladnout.

6. KROK

Vanilkový krém dejte do cukrářského sáčku a neneste jej na spodní polovinu věnečků. Ve šlehači do tuha vyšlehejte šlehačku s kaštany a poté ji za pomoci cukrářského sáčku naneste na vanilkový krém a přiklopte vrchní polovinou věnečku. Ten posypejte moučkovým cukrem a servírujte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů