Dánské máslové sušenky - postup přípravy
Luxusní dánské máslové sušenky k čaji nebo ke kávě nemusíte kupovat v obchodě, ale upečete si je i doma. Jsou totiž velmi jednoduché.
Na těsto
Nechte změknout slané máslo na pokojovou teplotu. Pokud nemáte slané, použijte běžné a přidejte 1–2 gramy soli. Do změklého másla šlehačem zašlehejte moučkový cukr. V druhé misce si rozšlehejte vejce a to pak postupně po troškách zašlehávejte do směsi. Poté ještě zašlehejte vanilkovou esenci. Směs musí být hladká a jemně našlehaná.
Do síta dejte hladkou a kukuřičnou mouku a sušené mléko. Vše společně prosejte do zadělávací mísy a pak pečlivě vmíchejte do hladkého těsta. Připravte si cukrářský sáček s větší zdobicí špičkou. Pokud ho nemáte, vyrobte si improvizovaný a naplňte ho těstem.
Pokud máte speciální plech na pečení sušenek, použijte ho, ale stačí i plech vystlaný pečicím papírem. Mírně ho potřete máslem. Pak na plech krouživým pohybem zdobičky vytvarujte sušenky do požadovaného tvaru. Nechte je 10 minut v lednici ležet na plechu.
Troubu si rozehřejte na 180 °C a sušenky pečte zhruba pět minut, poté plech otočte a pečte dalších pět minut. Po vychladnutí můžete sušenky konzumovat.