Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak udržet bylinky nebo zeleninu čerstvé

Jak udržet bylinky nebo zeleninu čerstvé - postup přípravy

Pokud si v obchodě nebo na trhu koupíte svazek čerstvých zelených bylinek nebo nějakou zeleninu, často se stane, že je nemůžete ten samý den zkonzumovat. Nemusíte zoufat, mnohé z nich lze čerstvé uchovat i po dobu řady dnů, aniž byste je museli sušit nebo konzervovat.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Petržel do pytlíku

Zelená petrželka dokáže dodat dobrou chuť polévkám a mnoha pokrmům. Pokud jí máte velký svazek, bude stačit, když ho omyjete ve studené vodě. Pak, aniž byste ji osušili, ji dejte do igelitového pytlíku, ve kterém necháte dostatek vzduch a zavážete. Pytlík uložte ve spodní přihrádce lednice.

2. KROK

Koriandr osušte

Do těžkých jídel a na trávení je vynikající koriandr. I ten musíte omýt jako petržel, ale na rozdíl od ní vše pečlivě osušte papírovými utěrkami. Nakonec ho zabalte do papírové utěrky a tu pokropte vodou. Vložte vše do igelitového pytlíku, zavřete a dejte do spodní části vaší lednice.

3. KROK

Špenát má rád cibuli

Čerstvý špenát je oblíbenou přílohou, ale udržet ho křupavý dlouhou dobu, je umění. Stačí na to jediný trik s cibulí. Tu rozkrojte neoloupanou na čtvrtky, dejte do igelitového pytlíku ke špenátu a uzavřete. Pokud cibuli za čtyři až pět dní vyměníte, budete velmi mile překvapeni.

4. KROK

Kopr nesmí zvadnout

Z kopru můžete udělat nejen omáčku, ale také kulajdu nebo ho použít do salátů. Pokud chcete, aby vám nezvadl, ořízněte z něho stonky a vložte ho do sklenice z vodou. Vršek pak zakryjte vlhkou gázou.

5. KROK

Každou část cibulky jinak

Zelená cibulka je plná vitamínů a hodí se do salátů i na ozdobu. Pokud ji chcete udržet čerstvou, dolní část zabalte do do vlhké gázy. Naopak zelená část vyžaduje zcela opačný přístup – obalte ji suchou papírovou utěrkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů