Cuketové placky s ovesnými vločkami a sýrem - postup přípravy
Pokud nastrouhanou cuketu smícháte s ovesnými vločkami, sýrem a kořením, získáte těsto na výborné placky. K těm se skvěle hodí majonézovo-jugurtový dip s koriandrem a koprem.
Na placky
Na dip
Ovesné vločky dejte do misky a zalijte je 200 mililitry horké vody. Poté je zamíchejte, přikryjte poklicí nebo talířem a minimálně 10 minut počkejte, aby změkly.
Mladou cuketu o váze 400 až 500 gramů důkladně omyjte a zbavte konců. Poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte k ní sůl, přikryjte a nechte 10 minut odstát, aby pustila vodu. Tu z ní pečlivě vyždímejte a přidejte cuketu k vločkám. Nastrouhejte si 150 až 200 gramů mozzarelly nebo goudy na jemném struhadle a přidejte sýr k těstu.
Do mísy s těstem pak dejte oregano, pepř, sušený česnek a sladkou papriku. Zamíchejte, přidejte dvě vejce a opět promíchejte. Na pánvi si rozpalte olej. Lžící naberte těsto, dejte na pánev, vytvarujte do placičky a z každé strany smažte 1 až 2 minuty, aby placky byly zlatavé až hnědé. Pak je dejte osušit na papírovou utěrku.
Na dip budete potřebovat majonézu, jogurt a zakysanou smetanu, které dáte do misky. Poté si nastrouhejte jednu kyselou okurku a čtvrt salátové okurky na jemném struhadle a přidejte je do misky. Nasekejte čerstvý koriandr a kopr dle vaší chuti najemno, dodejte je ke směsi a promíchejte. Placky servírujte s dipem.