Domácí majonézové houstičky - postup přípravy
Způsobů, jak si doma upéci křupavé housky, je celá řada. Recept, který nám poskytla paní Vladimíra Bosáková, je neobvyklý tím, že se do těsta přidává majonéza.
Na housky
Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Dejte do něho cukr a rozdrobte droždí. Zamíchejte a počkejte, dokud nezačne pracovat kvásek. Do něho přidejte prosátou mouku, majonézu a lžičku soli. Těsto zpracujte rukou nebo v robotu tak, aby se nelepilo a bylo krásně lesklé. Poté ho přikryjte a nechte hodinu kynout na teplejším místě.
Z těsta udělejte na mírně pomoučněném vále hady a upleťte z nich housky. Mělo by jich být přibližně 10. Rozšlehejte vejce a housky jím potřete. Poté je posypejte podle vaší chuti. Jde využít hrubá sůl, kmín, mák nebo další obvyklé sypání.
Troubu si rozehřejte na 180 °C a housky v ní pečte zhruba 15 minut. Měly by být krásně zlatavé. Nechte je vychladnout nejlépe na mřížce a poté konzumujte.