Záhorácký závitek s bramborem - postup přípravy
Záhorácký závitek je klasický recept s mnoha různými obměnami. Vyzkoušejte variantu z vepřové krkovičky podle receptu od paní Lenky Sedláčkové, která ji ráda podává s vařeným bramborem.
Ingredience
Kysané zelí slijte, pokrájejte ho na kratší kousky a vložte ho do kastrůlku. Podlijte ho trochou vody, přidejte kmín, sůl a trochu cukru a poduste jej doměkka.
Vepřovou krkovičku nakrájejte na plátky, rozklepejte je a po celé ploše je potřete česnekem utřeným se solí. Plátek opepřete, položte na něj kousek slaniny a dušeného zelí a zatočte jej do malé roládky, kterou zajistěte párátkem, aby se nerozbalovala.
Nasekejte očištěnou cibuli a zpěňte ji na troše sádla. Vyskládejte na ni závitky, které ze všech stran opečte dozlatova, podlijte je trochou vody a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 1,5 hodiny. Po dopečení vyjměte závitky z výpeku, zaprašte jej trochou mouky, dochuťte solí a nechte ho trochu provařit. Záhorácké závitky podávejte spolu s vařeným bramborem a přelité omáčkou.