Domácí jablečný sýr - postup přípravy
Z jablek lze udělat fantastický sladký vánoční dezert, který je známý především v ruskojazyčných zemích. Příprava není vůbec složitá, vyžaduje však trpělivost.
Ingredience
Jablka, mohou být jakéhokoli typu, dobře omyjte. Zbavte je jádřinců, ale neloupejte. Potom si připravte cukr. Záleží, jak moc máte rádi sladké a na sladkosti jablek, cukru by mělo být 15 až 25 procent hmotnosti jablek, Jablka rozkrájejte na plátky a prosypejte je třetinou cukru. Přikryjte v hrnci a nechte den odležet.
Poté můžete zhruba 10 procent jablek odložit, abyste později měli kusy jablek v sýru, ale není to nutné, sýr může být hladký. Na mírném plameni jablka rozvařte doměkka. Poté přidejte zbytek cukru a vše rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Případně lze jablka propasírovat přes síto.
Jablka provařte. Protože je nutné, aby zhoustla, musí se vařit dlouho na mírném plameni a stále míchat. Ale lepší varianta je vařit je několik dní, pokaždé chvíli. Musí vám nakonec vzniknou hustá hmota. Poté do ní přidejte skořici a další koření, jako je hřebíček, kardamom a muškátový oříšek, dále odložené kusy jablek a nasekané vlašské ořechy, případně nějaké kandované či sušené ovoce a ještě 20 minut provařte.
Připravte si vlhkou gázu ve 4 vrstvách. Dejte do ní výslednou hmotu, položte ji na prkénko a přikryjte dalším prkénkem, které zatížíte. Nechte den odležet. Pak placku vytáhněte z gázy a nechte ji na pečicím papíře schnout. Placku jednou za den obraťte. Proces může podle teploty a vlhkosti trvat i několik týdnů. Výsledný produkt by měl být elastický. Skladujte ho v pečicím papíře nebo plátně na dobře větraném místě.