Domácí italská focaccia - postup přípravy
Italský chléb focaccia je skvělý a lze si ho snadno upéct i doma. Recept na něj nám poskytla paní Martina Recmanová, hotový ho podle něj budete mít velmi rychle.
Ingredience
Do mísy dejte vlažnou vodu a přidejte rozdrobenou polovinu kostky droždí, případně jeden sáček sušeného droždí, a lžičku cukru. Promíchejte a počkejte, až začne pracovat kvásek. Prosátou mouku smíchejte se solí a postupně ji přisypávejte a míchejte. Těsto může být lepkavější. Pak ho nechte půl hodiny kynout na teplejším místě. Do těsta můžete přidat sušená rajčata nebo kousky nasekaných oliv, záleží na vás.
Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněný vál. Vytvarujte z něho placku silnou 1,5 až 3 centimetry. Pak těsto překlopte na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřete olivovým olejem a udělejte do něho důlky. Do nich lze dát cherry rajčata nebo olivy.
Těsto poté posypejte čerstvým rozmarýnem. Jde přidat i trochu šalvěje nebo italského koření, případně ho osolit. Troubu rozehřejte na 210 °C a pečte těsto 10 až 15 minut, dokud nebude foccacia krásně růžová. Poté ji nechte vychladnout a konzumujte.