Gratinované brambory se zeleninou a sýrem - postup přípravy
Tento recept se řadí do kategorie extrémně snadných, rychlých a levných. Vyzkoušejte jej a uvidíte, že se k němu budete rádi vracet.
Ingredience
Brambory oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Vložte je do mísy a zalijte je studenou vodu tak, aby byly úplně ponořené. Takto je nechte chvíli odstát, aby se z nich vyplavil škrob.
Mezitím očistěte cibuli a nakrájejte ji na menší kousky. V pánvi zahřejte trochu olivového oleje a přihoďte na něj nakrájenou cibuli. Restujte ji asi 2 minuty, dokud nezesklovatí. Mezitím očistěte papriku od semeníku a zbytku semínek a nakrájejte ji na krátké proužky, které přihoďte do pánve k cibuli. Vše podle chuti osolte a opepřete a za občasného míchání na středním ohni 5 minut opékejte.
Sýr nastrouhejte nahrubo. Namočené brambory slijte a přes cedník je ještě rukama důkladně vyždímejte od veškeré nadbytečné tekutiny. Vyklepněte do mísy s bramborami vajíčka, přidejte sůl, mletý černý pepř, sladkou papriku a oregano a vše důkladně promíchejte do homogenní směsi.
Zapékací misku vymažte trochou olivového oleje a vyklopte do ní bramborovou směs, kterou rozprostřete do rovnoměrné vrstvy a na povrchu ji trochu upěchujte a uhlaďte. Na brambory rozprostřete restovanou cibuli a papriku a stěrkou už nyní v pekáči rozdělte masu brambor lehkými vrypy na budoucí porce.
Přísady v pekáči zasypejte strouhaným sýrem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 50 minut. Hotové gratinované brambory naporcujte v místech předpřipravených linií a podávejte.
Videopostup krok za krokem