Fritované mini koblihy bez kynutí - postup přípravy
Tento recept na fritované koblihy je starý více než století a pochází až z Dálného Východu. Příprava je velmi rychlá a obejde se bez složitých surovin i dlouhého kynutí.
Ingredience
Do misky rozklepněte jedno vejce, přidejte k němu špetku soli a rozpuštěné máslo a všechny ingredience promíchejte dohladka. Přilijte do směsi mléko, přisypejte 150 gramů hladké mouky a zadělejte hutné, soudržné a elastické těsto. Zakryjte ho v misce a nechte ho chvilku odpočinout.
Nyní vyklepněte zbylá dvě vejce, přidejte k nim špetku soli, rozpuštěné máslo a tři polévkové lžíce cukru a vše prošlehejte do homogenní směsi. Přisypejte zbylých 190 g hladké mouky a zadělejte druhé pružné těsto. Zformujte z něho kouli a nechte obě těsta odležet při pokojové teplotě po dobu 30 minut.
Po půl hodině vyjměte první těsto, rozdělte ho na poloviny a každou z nich vyválejte válečkem na tenkou obdélníkovou placku o rozměrech kolem 12 x 24 cm. Poté vyjměte druhý kus těsta a vyválejte ho na stejnou velikost.
První tenký plátek těsta potřete vodou, položte na něj plát druhého těsta a to zakryjte druhým tenkým plátkem vyváleným ze zbylé poloviny prvního těsta.
Těstový „sendvič“ vyrovnejte válečkem do roviny. Kráječem na pizzu odřízněte okraje a výsledný obdélník rozkrájejte křížem na malé čtverečky. Berte čtverečky jeden po druhém a spojujte protilehlé rohy, vždy každou dvojici na opačné straně čtverečku. Tak vytvoříte kulatý tvar.
Rozehřejte v pánvi vysokou vrstvu oleje, anebo použijte fritézu a osmažte všechny těstové kuličky dozlatova. Po dosmažení je nechte okapat od přebytečného oleje v talíři vyloženém papírovými utěrkami a podávejte jako křupavé pohoštění pro návštěvu, na party, anebo jen tak k televizi.
Videopostup krok za krokem