Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené kuře s bramborem, slaninou a sýrem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Zapečené kuře s bramborem, slaninou a sýrem - postup přípravy

Některé recepty jsou dobré. Jiné jsou skvělé. A další z nich jsou určené tak akorát na vyzkoušení a nikdy se doma ve skutečnosti nezabydlí, i když jsou i celkem dobré, protože jsou buďto příliš složité, časově náročné, anebo jsou z obtížně dostupných surovin, které se běžně doma nepoužívají. Nic z toho ovšem neplatí o receptu na zapečené kuře s bramborem ve slanině. Suroviny jsou tak běžné, jak jen si lze představit, příprava je extrémně snadná a rychlá a výsledek je prostě božský!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Připravte si obdélníkovou zapékací formu o rozměrech 10 x 24 centimetrů a vyskládejte do ní plátky slaniny tak, aby se vzájemně překrývaly a z poloviny vyčnívaly z formy ven přes okraje. Pár plátků položte i na dno, abyste tak vytvořili jednotný slaninový „obal“ na roládu. Oloupejte brambory a nastrouhejte je na tenké plátky.

2. KROK

Rozložte první vrstvu brambor do misky se slaninou a na povrchu je rovnoměrně posypejte solí, mletým černým pepřem a sladkou paprikou. Očistěte kuřecí prsíčka a nakrájejte je podélně na tenké plátky. Několik z nich pak položte na vrstvu brambor a zasypejte je vrstvou sýra strouhaného na jemném struhadle.

3. KROK

Na sýr vyskládejte druhou vrstvu brambor, kterou opět osolte, opepřete a posypejte sladkou paprikou. Stejným způsobem vrstvy opakujte, dokud vám nedojdou suroviny nebo prostor v zapékací misce. Poslední vrstvu by měly tvořit kořeněné brambory. Ty by měly být přesně na úrovni hrany zapékací misky.

4. KROK

Přes vrstvu brambor pak přehněte plátky slaniny přesahující přes okraj zapékací misky. Vložte roládu do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C a pečte ji po dobu kolem 35 minut dozlatova. Hotovou dobrotu nakrájejte na plátky a s velkou chutí podávejte jako předkrm, chuťovku či spolu se zeleninovým salátem i jako hlavní chod. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů