Nakládané zelné listy - postup přípravy
Podzim se rozhodně neobejde bez zelí, které si lze velmi snadno uchovat na zimu. Stačí dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem.
Ingredience
Množství zelí závisí na vás, ale protože recept je na třílitrovou sklenici, je potřeba, aby ho bylo dost alespoň na jednu. Hlávky vybírejte menší o velikosti 15 až 20 centimetrů. Pokud mají na povrchu povadlé listy, odstraňte je.
Poté začněte z hlávek odloupávat jednotlivé listy, dokud je to možné. Když již nechtějí povolit, vezměte nůž a vyřízněte z nich celý košťál, ale hlávku nechte v celku.
Poté si na sporák dejte vařit vodu ve větším hrnci. Jakmile začne vřít, zmírněte plamen. Dejte do vody několik listů a nechte je v ní asi 1 minutu. Listy musí změknout, aby byly pružné a nelámaly se (nesmí se však rozpadat). Poté je dejte do velké nádoby vystydnout. Do vody následně hoďte hlávku bez košťálu a s pomocí vidliček z ní po chvilce oddělujte listy. Půjde to snadno.
Z měkkých listů odkrojte ostrým nožíkem nejtvrdší část žebra. Poté vezměte několik listů dohromady a smotejte je do ruličky. Tu dejte do třílitrové sklenice, aby závitek stál. Takto naplňte celou sklenici.
Do sklenice dejte lžíci soli a 4 lžíce devítiprocentního octa. Pokud máte slabší ocet, dejte ho něco více. Vše zalijte vroucí vodou. Zelí trochu pomačkejte, aby z něho vyšly všechny bubliny vzduchu. Dolijte vodu až navrch a zavíčkujte. Zelné listy takto vydrží až do jara.