Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané okurky s česnekem

Nakládané okurky s česnekem - postup přípravy

Žádné nadbytečné suroviny, které se těžko shánějí, žádné zbytečné komplikace, o něž nikdo nestojí. Nic zbytečně obtížného, co by vás odradilo od zavařování okurek. Jen čistý, snadný, rychlý a levný recept na neskutečně lahodné a křupavé naložené okurky, které si zachovají svou přirozenou chuť a vůni. Jsou jako čerstvě utržené ze záhonku!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Okurky důkladně umyjte a očistěte od nečistot a zbytky nechtěných květů či listů. Pak je nasypejte do velké mísy a zalijte je ledovou vodou, ve které je nechte stát asi hodinu. Pak vodu slijte a okurky znovu propláchněte tekoucí vodou.




Připravte si zavařovací sklenice, které jste předem důkladně vyčistili a sterilizovali ve vroucí vodě s trochou soli, kde jste je nechali vařit aspoň 10 minut. Tak se zlikvidují veškeré bakterie a neviditelné nečistoty, které by později mohly způsobit zkázu zavařené zeleniny.

Na dno sklenic umístěte jeden či dva přepůlené stroužky česneku, čerstvý kopr, pažitku nebo jiné zvolené zelené bylinky a pokud máte rádi pikantní a pálivé pokrmy, můžete přidat i kousek nebo i celou feferonku.

Pak sklenice zaplňte okurkami tak, aby byly složené co nejkompaktněji a nezbývalo mezi nimi přespříliš volného místa.

Nyní se vrhněte na marinádu. Při její přípravě se držte pravidla, že na 1 litr vody připadnou 2 polévkové lžíce soli.

Ve studené vodě rozpusťte příslušné množství soli a touto směsí zalijte okurky ve sklenicích. Zlehka zavíčkujte a na 2,5 dne vložte na chladné místo. Po uplynutí doby slijte nálev z okurek do hrnce, přiveďte ji k varu a znovu vraťte zpátky do sklenic. Ty důkladně zavíčkujte a utáhněte a nechte vychladnout.

Pokud chcete mít okurky co nejkřupavější, je zapotřebí je po zavaření co nejrychleji zchladit. Proto je z hrnce vyndejte do dřezu napuštěného trochou horké vody a postupně připouštějte chladnější a chladnější vodu, dokud nebude úplně studená a okurky nevychladí.

Nakonec sklenice uložte na chladné a tmavé místo, například do lednice nebo do sklepa, kde vám vydrží neporušené i více než rok.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů