Bezkonkurenčně nejsnazší způsob, jak oloupat vejce natvrdo - postup přípravy
Loupání vařených vajíček umí někdy být hotové peklo. Existuje celá řada nejrůznějších tipů a triků na to, jak si tuto nesnadnou práci ulehčit, ten, který vám dnes chceme představit, je ale bezkonkurenčně nejlepší a nejúžasnější z nich.
Nakřápněte skořápku
Prvním krokem je vytvořit ve vejci otvor, jímž se vroucí voda dostane do prostoru mezi skořápkou a uvařeným bílkem. Díky tomu se tyto části od sebe snadno a přirozeně oddělí. To se ostatně doporučuje i při jiných metodách loupání vařených vajíček.
Zapomeňte na špendlíky či jiné krkolomné nástroje, jednoduše ťukněte o pracovní desku širším koncem vajíčka. Udělejte to tak, abyste vytvořili ve skořápce prasklinu, ale vejce přitom nerozbili. V této části skořápky se nachází vzduchová bublina, takže by vejce nemělo vytéct. Pokud to ale přeženete se silou, jste v koncích a musíte si vzít vejce nové. Pak vejce vložte do vroucí vody a uvařte jej, jak jste zvyklí.
Zatřeste s ním
Po uvaření vejce vložte do misky se studenou vodou. Ale pozor, použijte misku malou, která se pohodlně vejde do ruky a která je opatřena těsnícím víčkem. Hladina vody by měla dosahovat zhruba do poloviny vajíčka.
Misku s vejcem a vodou uzavřete a nyní s ním divoce zatřeste v rytmu disca (techna nebo klidně i rock’n’rollu). Poté misku otevřete a můžete se začít divit. Vejce a skořápka jsou důsledně, hladce a čistě oddělené od sebe. Je to kouzlo? 🙂
Videopostup krok za krokem