Slavnostní vrstvený salát se šunkou a sýrem do skleniček - postup přípravy
Závěrem slavnostního oběda či večeře se tradičně podává zákusek či pohár. Pokud vás a vaše hosty na sladké příliš neužije, vyzkoušejte tento nádherně vypadající a lahodný zeleninový salát se šunkou a sýrem podle receptu od paní Romany Važanské.
Ingredience
Na dresing
Vejce uvařte natvrdo, nechte je vychladnout a oloupejte je. Spolu s nakládanými okurkami vejce nakrájejte na drobné kostičky. Salát, šunku, cibulky a papriky nakrájejte na proužky a nakládané kukuřičky na tenká kolečka. Mrkev a sýr nastrouhejte nahrubo. Suroviny ale nesmíchávejte, uchovejte je prozatím v oddělených mističkách.
V jiné misce smíchejte zakysanou smetanu s citrónem, cukrem, solí, pepřem, hořčicí a trochou nálevu z nakládaných cibulek a vše důkladně promíchejte. Nálevu z cibulek přidejte jen tolik, aby nebyla směs příliš řídká. Pokud se to stane, přidejte ještě trochu zakysané smetany.
Nachystejte si skleněné pohárky (díky sklu bude vidět vrstvení surovin, což působí velmi ozdobně). Na jejich dno nasypejte trochu ledového salátu, pokapejte jej dresingem, na něj nasypejte vrstvu šunky, kukuřiček, vejce, cibulky, papriky, nastrouhané mrkve, na mrkev dejte sýr a pokračujte ve vrstvení uvedeným způsobem, dokud vám nedojde místo ve sklenici.
Každou vrstvu pokapejte trochou dresingu, a když je sklenice plná, povrch salátu zalijte větší dresingovou vrstvou. Tu poté ozdobte podle fantazie mřížkami z okurek, několika celými cibulkami, pár proužky nakládané papriky a do růžičky smotanou šunkou. Hotové salátové pohárky nechte v lednici vychladit a podávejte spolu s čerstvým pečivem, anebo bez něj.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky, paní Romany Važanské, najdete na jejích osobních webových stránkách Ruby Rom.