Kokosové laskonky - postup přípravy
Křehké bílkové laskonky s krémem všichni milují a jejich přítomnost v nabídce vánočního cukroví vaše blízké určitě potěší. Vyzkoušejte je podle receptu od paní Věry Dufkové.
Ingredience
Na máslový krém
Na karamelový krém
Vaječné bílky vyšlehejte ručním šlehačem do pevné pěny a během toho přidávejte 250 gramů krystalového cukru. Výsledkem bude hladká a lesklá pěnová hmota. V jiné misce smíchejte moučkový cukr s kokosem a tuto směs jemně vmíchejte do bílkové hmoty.
S pomocí šablony na laskonky vytvořte na plechu pokrytém pečicím papírem cukroví. Do trouby vložte 4 plechy cukroví naráz, které pečte při teplotě 100 °C asi 1,5 hodiny na horkovzduch. Pokud je vaše trouba výkonná a vy se obáváte, že byste mohli laskonky spálit, můžete použit jinou možnost. Laskonky nechte při 100 °C péct jen 10 minut, poté je na pečicím papíru vyskládejte přímo na sebe. Snižte žár v troubě jen na 50 °C a nechte je sušit dalších asi 40 minut.
Po dopečení laskonky nechte vychladnout. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a postříkejte s ní jednu stranu laskonek na ozdobu. Čokoládu nechte zchladnout a připravte krém.
Pro přípravu máslového krému smíchejte vejce s moučkovým cukrem a obojí šlehejte nad párou, dokud nezískáte homogenní krém, který nechte vychladnout. Do zchladlého krému zašlehejte celé máslo a přimíchejte kapku rumu, která dodá krému pikantní příchuť a prodlouží jeho trvanlivost.
Pokud vám připadá tento postup příliš složitý či zdlouhavý, můžete využít alternativní krém z karamelového salka. Jednoduše vyšlehejte změklé máslo do krému a postupně do něho zašlehejte karamelové kondenzované mléko. Výsledný krém je stejně lahodný a mnohem rychlejší. Můžete také krémy nakombinovat a každým natřít část připravených laskonek.