Chlebíčky „Paví ocas“ - postup přípravy
Pohledná dekorace slavnostního stolu a chutné občerstvení v jednom – to jsou snadné chlebíčky z několika obyčejných surovin, které díky neotřelé prezentaci působí dokonale luxusním a ozdobným dojmem.
Ingredience
Bagetu nakrájejte na zešikmené plátky, které budou mít oválný tvar a větší plochu. Nekrájejte je příliš široké, půl centimetru bude stačit. Rozehřejte suchou pánev a nechte na ní plátky bagety z každé strany minutu opéct, díky čemuž získají zajímavější texturu a lepší chuť a hlavně vůni.
Okurku zbavte špičky a, stejně jako bagetu, ji nakrájejte na šikmé tenké plátky. Rajče nakrájejte na kolečka, která rozdělte na poloviny.
Oloupaným stroužkem česneku potřete každý plátek opečené bagetky. Na čtvercový talíř vyskládejte 6 bagetek tak, aby kopírovaly horní okraj talíře směrem od rohu k rohu. Dbejte přitom na to, aby užší stranou směřovaly dolů.
Majonézu dejte do zdobicího sáčku a postříkejte jí každý plátek bagety. Na majonézu položte na vrchní část poloviční plátek rajčete, těsně pod něj okurku a k jejímu spodnímu okraji podélnou polovinu olivy. Pro ozdobný efekt vytvořte z majonézy na vrchní část plátku okurky ozdobné vroubkování pro dotvoření dojmu pavích per.
Nyní sestavte druhou řadu, tentokrát již jen 5 plátků bagety. Opět je postříkejte majonézou a k vrchnímu okraji tentokrát vyskládejte kolečka klobásy. Dospod opět položte okurku a polovinu olivy. Horní okraj okurky opět ozdobte majonézou.
Pod tuto řadu vyskládejte 4 plátky bagety opět s rajčetem a dospod přijde už jen jeden plátek s klobásou. Tím vytvoříte dojem rozloženého pavího ocasu, který působí velmi ozdobně a na své si v něm přijdou milovníci masa i zeleniny.
Videopostup krok za krokem