Domácí lahůdkové chlebíčky se šunkou a vejcem - postup přípravy
Pokud jste dostali chuť na chlebíček, ale zhrozili jste se v lahůdkách nad jeho cenou stejně jako paní Jaroslava Slavíková, vezměte si z ní příklad a připravte si doma své vlastní. Můžete jimi dokonce obohatit sváteční tabuli při příležitosti oslav Silvestra a Nového roku či při jiných slavnostních okamžicích, to už záleží jen na vás.
Domácí veka
Bramborový salát
Domácí chlebíčky
Domácí veka
1. Droždí rozdrobte do misky, posypejte ho lžičkou cukru a dobře rozmíchejte, aby vám vznikla kaše. Tu poté zalijte trochou vlažného mléka, dobře promíchejte a nechte asi 15 minut stát, dokud se na hladině nezačne tvořit pěnivá čepice.
2. Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte lžičku soli a přilijte aktivovaný kvásek, zbytek mléka, vlažnou vodu a rostlinný olej. Z ingrediencí zadělejte nelepivé a soudržné těsto, které vložte do mísy a nechte ho asi 60 minut kynout.
3. Vykynuté těsto prohněťte a zformujte z něho kouli. Tu pak v dlaních válejte zleva doprava a současně ji přitiskujte k desce, aby se zacelil vznikající spoj. Když získáte podlouhlý tvar, zformujte z něj úhlednou šišku. Pokud máte těsta víc, než se vám vejde na plech, můžete ze zbytku umotat pletýnky.
4. Veku položte na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte utěrkou a nechte asi 5 až 10 minut vykynout. Nakonec veku potřete jedním rozšlehaným vajíčkem a dejte ji péct do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C na asi 15 až 20 minut, v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
Bramborový salát
1. Mrkev a celer nakrájejte na krátké nudličky. V hrnci přiveďte k varu vodu, rozpusťte v ní jeden masox, a když začne vřít, vsypte do ní pokrájenou kořenovou zeleninu. Nechte ji vařit asi 5 minut a poté ji slijte a nechte okapat.
2. Brambory dejte uvařit ve slupce doměkka a po uvaření je ihned oloupejte. Vejce uvařte natvrdo.
3. Uvařená vejce nakrájejte na drobné kostičky a vsypte je do velké salátové mísy. Nakládané okurky nechte okapat, nakrájejte je na nudličky a přihoďte do mísy k vajíčkům. Přisypejte uvařenou kořenovou zeleninu, vše osolte a opepřete, přidejte lžíci hořčice, tři lžíce majonézy a kapku láku z okurek a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte na kostičky pokrájené brambory a znovu lehce promíchejte, abyste je nerozbili na kaši.
Domácí chlebíčky
1. Upečenou veku nakrájejte mírně šikmo na plátky silné asi 1 cm a rozložte je na tác. Každý plátek veky potřete trochou bramborového salátu.
2. Nyní si připravte majonézový přeliv. Do majonézy přidávejte po lžičkách lák z okurek, tak aby byla tekutější, avšak ne moc řídká. Nesmí stékat z chlebíčků. Pokud byste množství láku špatně odhadli, jednoduše přidejte trochu majonézy.
3. Na každý chlebíček položte jeden plátek šunky tak, aby dosahoval asi do poloviny jeho délky. Vedle šunky položte polovinu natvrdo uvařeného vejce. Na vejce dejte majonézový přeliv a šunku ozdobte několika plátky okurky, případně ředkvičkou.
4. Jinou možností je vyjmout z vejce žloutek, bílek položit na chlebíček, ozdobit jej přelivem, položit kousek ředkvičky a posypat strouhaným žloutkem. Se zdobením si však můžete pohrát podle své chuti a fantazie.