Datlový suk s ořechy a sezamem - postup přípravy
Velice zajímavé nepečené cukroví lze připravit z datlí a ořechů. Nebudete do něho dávat mouku, vejce ani cukr, vše je tedy přírodně sladké a zdravé.
Ingredience
Všechny datle, které máte, vypeckujte. Na pánvi rozpusťte máslo a na něj dejte na mírném plameni smažit směs nahrubo nasekaných ořechů. Jaké si vyberete, je na vás, zvolte si vaše oblíbené. Po minutě k ořechům přidejte datle. Stále smažte a obracejte, dokud nezačnou datle povolovat a nebude se tvořit hutná směs. Do rozpadlých datlí přidejte špetku soli a skořice, ještě promíchejte a odstavte směs z kamen.
Po nejméně 15 minutách, kdy směs vychladla, vezměte potravinářskou fólii a namažte její vnitřní stranu olejem. Vytvarujte váleček, který nakonec rozdělte na dvě části, bude se s ním lépe pracovat. Každou polovinu uvnitř namaštěné fólie ještě poválejte, aby váleček měl v průměru maximálně 2 centimetry. Poté ho rozbalte, nasypejte kolem sezam a zase zabalte. Opakujte tak dlouho, dokud není váleček celý obalený sezamovými semínky.
Váleček zabalený ve fólii dejte na 2 hodiny do mrazáku, aby ztuhl. Poté ho ostrým nožem nakrájejte na asi centimetr silná kolečka a podávejte.