Domácí rohlíky bez vajec a mléka - postup přípravy
Kam se na křupavé domácí rohlíčky hrabou ty z obchodu! Hotové jsou za pár chvil, výrobní náklady jsou minimální a voní přes půl sídliště. Na druhý den navíc nejsou vůbec gumové, pokud tedy nějaké zbudou. Osvědčený recept od paní Petry Pospíchalové.
Ingredience na 12 ks
Do vlažné vody rozdrobte půl kostky čerstvého droždí (můžete ho nahradit balíčkem sušeného), přidejte čajovou lžičku cukru a dobře promíchejte. Směs nechte stát při pokojové teplotě asi 10 až 15 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.
Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, kvásek a rozpuštěné sádlo. Zadělejte pružné a nelepivé těsto, které nechte v zakryté míse při pokojové teplotě kynout asi 45 až 60 minut. Po vykynutí těsto prohněťte, rozdělte ho na 3 díly a z každého z nich vyválejte kulatou placku. Tu rozřízněte na čtyři trojúhelníky a stočte je od základny směrem k cípu do tvaru rohlíku.
Vytvarované rohlíky vyskládejte na plech a nechte je pod utěrkou kynout dalších 20 minut. Poté povrch potřete vejcem rozšlehaným s vodou (případně jen vodou s trochou soli), pokud chcete, posypejte je solí a kmínem nebo mákem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 210 °C péct po dobu kolem 20 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby a na tom, jak moc máte rádi rohlíčky vypečené.